Thursday, November 29, 2012

Mirajul Postmodernismului


Acum aproape doi ani mă găseam într-un atelier de pictură, în mijlocul celei mai crunte şi înălţătoare dezordini creatoare, purtând o discuţie cu doi prieteni. Răstigneam împreună manifestările scârboase ale sceleraţilor contemporani ce se intitulează cu un tupeu abject artişti post-moderni, în special în artele plastice şi literatură. Identificam atunci probabil cea mai oripilantă crimă săvârşită de astfel de oameni, respectiv deturnarea atenţiei consumatorilor de la opera de artă în sine la spectacolul ieftin şi de un talent simulat al “creatorului”.

Am rememorat de curând întreaga discuţie, plasată de această dată în cadrul muzicii, în momentul în care am identificat manifestarea autohtonă a unui stil ce prin natura sa luptă împotriva criminalităţii post-moderne.
Cuantune este o trupă românească ce abordează stilul Nu Jazz, şi o face cu mare succes. 
Nu Jazz s-a individualizat la sfârşitul anilor ’90 ca mixtură între elementele Jazz-ului şi improvizaţii Dance, Funk, Soul sau electronice. Fiind un stil experimental, ce acoperă o plajă largă de variaţiuni, îşi asumă totuşi o misiune universală: să fie tributar creaţiei muzicale în sine, nu dexterităţii artştilor ce o interpretează. Spre deosebire de Acid Jazz, un stil înrudit ce îmbină Jazz-ul clasic cu tonalităţi la fel de clasice de Rythm & Blues, Funk sau Soul, Nu Jazz are un caracter mai
temerar, apelând la un Jazz mai eteric, senzual, alături de încercări electronice cât se poate de inovatoare. 
În concluzie, avem în faţă arta aşa cum trebuie să fie: cercetătoare de nou, fundamentată pe reinterpretarea originală a clasicului, preocupată de sine însăşi, nu de cei ce o creează.


Revenind la Cuantune, vă recomand entuziast melodia Stand up on your feet. O creaţie complexă şi autentică, energică pe tot parcursul său, ne înfăţişează alăturarea unor stiluri aparent divergente şi un tempo ascendent. Cruxfader deschide piesa cu o împreunare ludică de Hip Hop şi R’n’B, făcându-i ulterior loc lui Elizabeth ce îşi etalează vocea îmbucurătoare într-o manieră cel puţin la fel de ludică. În opinia mea, cei doi creează ambianţa perfectă pentru când ne trezim spre seară şi ne pregătim grabnic pentru o nouă petrecere cu prietenii.

http://www.youtube.com/watch?v=8l-GFs91zYw


No comments:

Post a Comment